» looney tunes
Wie heeft de LOONEY TUNES uitgevonden?

De LOONEY TUNES zijn allemaal bedacht in de studio's van Warner Bros. in Amerika. Vroeger stond die studio in Hollywood. Tegenwoordig maken ze de LOONEY TUNES in Calfornië. Warner Bros. betekent gewoon Warner Brothers, de broertjes Warner dus. Maar denk nu niet dat Harry, Albert, Sam en Jack Warner ook zelf de LOONEY TUNES hebben uitgevonden. Want dat is niet zo.

Maar wie hebben dan de LOONEY TUNES gemaakt?

In de Warner Bros studio's werkten en werken heel veel mensen: tekenaars, schrijvers, schetsers, schilders, acteurs, cameramensen, muzikanten en regisseurs. De regisseur is bij het maken van een tekenfilmpje best belangrijk. Hij is eigenlijk de enige die het hele filmpje beeld voor beeld met stemmen, geluidseffecten, muziek en al in zijn hoofd heeft. De meeste regisseurs zijn als tekenaars begonnen.

Ja, en wie waren dat dan?!

Frank Tashlin, Bob Clampett, Chuck Jones, Tex Avery, Friz Freleng, Robert McKimson zijn de beroemdste regisseurs uit de Warner Bros. studio's! Tex Avery regisseerde bijvoorbeeld het eerste Bugs Bunny-filmpje. Hij bedacht samen met zijn team tekenaars Daffy Duck. Nadat Bob Clampett Tweety had bedacht, liet Friz Freleng Sylvester achter hem aan jagen. Freleng won met zijn tekenfilms vaak een Oscar. Toch is Chuck Jones misschien wel de beroemdste van alle regisseurs. Hij bedacht niet alleen Road Runner, maar ook Marvin the Martian en Pepe le Pew. Tegen de tijd dat Robert McKimson in de Warner Bros studio's op de stoel van de regisseur mocht zitten, waren de meeste LOONEY TUNES er al, alhoewel... samen met schrijver Sid Marcus bedacht Robert McKimson de Tasmanian Devil. En dat werden de favoriete tekenfilms van Jack Warner himself!

Hoe wordt een tekenfilmpje eigenlijk gemaakt?

Nu je weet wat voor mensen er allemaal meewerken aan een tekenfilmpje, snap je al hoeveel werk het is om een tekenfilm te maken. Op deze website van Warner Bros. kun je dat allemaal stap voor stap bekijken. Hij is wel in het Engels, maar er zitten heel veel plaatjes bij!

Wanneer is het eerste LOONEY TUNES filmpje uitgezonden?

Dat was al in de jaren dertig, dus nog voordat er televisie bestond! De eerste tekenfilms werden in de bioscoop gedraaid. Daarom duurden die filmpjes allemaal een minuut of zes, zeven. Want op één film-spoel pastte precies zoveel minuten tekenfilm.

Welke Looney Tune is als eerste bedacht?

Porky Pig. Zijn eerste tekenfilmpje heette 'I haven't got a hat'. Het is bonte avond op Porky's school en Porky is de eerste die het toneel op moet. Stotterend leest hij een gedicht voor. Het applaus gaat naar zijn vriendjes, de tweelingpuppies, Ham&Ex als zij 'I haven't got a hat' zingen. Maar Porky Pig is een blijvertje en Ham&Ex verdwijnen weer van het filmdoek.

En welke Looney Tune is het laatst bedacht?

Lola Bunny. Voor Space Jam natuurlijk! Je weet wel, die film waarin de LOONEY TUNES het samen met Michael Jordan tegen de Nerdlucks opnemen.

Hoeveel LOONEY TUNES zijn er?

Tel maar mee. De bekendste LOONEY TUNES zijn: Bugs Bunny en Lola Bunny, Taz oftewel de Tasmanian Devil, She-Devil, Daffy Duck, Speedy Gonzales, Slowpoke Rodriguez, Porky Pig en Petunia Pig, Tweety, Sylvester, Oma, Hector, Yosemite Sam, Sylvester Junior, Hippetie de kangoeroe, Marvin the Martian, K-9, Elmer Fudd, Wile E. Coyote, Sam Sheepdog, Road Runner, Pepe le Pew, Penelope, Foghorn Leghorn, Miss Prissy, Henery Hawk, Barnyard Dawg (Dog, dus - de boerderijhond zonder naam), Michigan J. Frog, Marc Antony en Pussyfoot.

Zijn ze dat echt allemaal?

Ja en nee. Niet alle figuurtjes die ooit in de Warner Bros. Studio's zijn bedacht, werden een succes. Sommige zijn zelfs maar één keer in een tekenfilm te zien geweest. Andere figuurtjes spelen alleen af en toe een bijrolletje. Zoals bijvoorbeeld: Gossamer, Witch Hazel, Hubie&Bertie, Charlie Dog, Grover Groundhog, Beaky Buzzard, de gangsters Rocky en Mugsy. En... en... eh, tja, als je niet beroemd bent, dan word je sneller vergeten.

Mag ik jullie handtekening?

Onze handtekeningen kun je helaas alleen in Movie World (Duitsland) halen. Klik hier als je wilt weten wanneer het park open is.

Waar komt de naam LOONEY TUNES eigenlijk vandaan?

LOONEY TUNES betekent niet echt iets. Maar je kunt het vertalen als 'maffe muziekjes' of 'gekke melodietjes'. En dat is precies wat je aan het begin en eind van elk LOONEY TUNES tekenfilmpje hoort. Maar TUNES is natuurlijk ook een woordspeling op carTOONS - tekenfilms, dus.
Bovendien werkten er ook tekenaars en schrijvers bij de Warner broertjes die eerder bij Walt Disney hadden gewerkt. Zij wilden nu wel eens hun eigen ideeën tekenen. De bekendste tekenfilmpjes van Walt Disney uit die tijd heetten Silly Symphonies. Dus de naam LOONEY TUNES was ook een soort knipoog naar hun vroegere baas, Walt Disney.

Meer weten?

Kijk op de portretten van Bugs, Taz, Tweety en al hun Looney vrienden links op deze pagina. Of surf naar onze LOONEY TUNES links. Je kunt ons ook je vraag mailen.

Nog meer weten?

Hopelijk spreek je een woordje Engels, dan kun je in de bibliotheek naar deze boeken zoeken:
-That's all Folks! The Art of Warner Bros Animation door Steve Schneider
-Bugs Bunny. Fifty years and only one grey hare door Joe Adamson
-Warner Bros Animation Art. The Characters. The Creators. The Limited Editions door Jerry Beck en Will Friedwald
Als je meer wilt weten over één van de LOONEY TUNES-regisseurs vind je in de krantenknipsels bij jou in de bibliotheek vast ook nog wel wat leuke stukjes uit oude kranten.

over een paar viguren:

BUGS BUNNY

Bugs Bunny is één van de allerberoemdste tekenfilm-figuren. Hij werd bedacht in de tijd dat er in de bioscoop alleen nog maar zwart-wit filmpjes draaiden. Televisie bestond toen helemaal nog niet. Inmiddels is Bugs al meer dan dertig jaar elke dag wel ergens op TV te zien.


Bugs Bunny laat zich niets wijs maken. Na meer dan 175 hoofdrollen kent hij alle tekenfilm-trucs die er zijn. In de Warner Bros studio's zag hij alle beroemde tekenaars, schrijvers en regisseurs komen en gaan: Tex Avery, Fritz Freleng, Chuck Jones, Robert McKrimson en Ben Hardaway. Van die laatste, van Ben dus, heeft Bugs de bijnaam geleend. Ben was de regisseur van de tweede tekenfilm van ons koele konijn, die toen nog geen naam had. Op een dag legde een tekenaar wat schetsen op Bens bureau, met een briefje erbij: Bugs konijn. Bugs Bunny dus, in het Engels!


Sindsdien is Bugs uitgegroeid tot het baasje van de hele Looney-bende. Vechten doet hij nooit. Maar hij slaat wel terug. Zo moest Bugs twintig jaar wachten voordat Hollywood hem zijn eerste, en tot nu toe enige, Oscar gaf. Maar jaren later liet Bugs hen een poepie ruiken. Want weinig films werden over de hele wereld zo populair als zijn laatste film, Space Jam!

SPEEDY GONZALES

Speedy Gonzales is de held van alle muizen in heel Mexico. Hij is niet alleen een snelle sprinter maar ook een pronto-prater. Als je Speedy onder zijn grote gele hoed ziet gaan, dan weet je dat deze muis niet bang is om op te vallen.

Speedy snelde voor het eerst over het scherm in de tekenfilm Cat-tails for two. Gek genoeg droeg hij toen nog geen grote, gele helden-hoed. Pas twee jaar later in zijn tweede film kreeg hij die sombrero op zijn koppie. En toen zag iedereen in één oogopslag wat voor held Speedy is!

Want Speedy Gonzales weet altijd wel de weg te vinden naar een kilo kaas of meer. Met een list leidt hij zijn kameraden naar de buit. En als er iets mis dreigt te gaan, is hij degene die zijn amigos redt uit de poten van hun vijanden: de gato's (de katten, dus). Zeker als gato Sylvester in de buurt is, heeft Speedy echt lol. Zwaaiend met zijn sombrero daagt hij Sylvester uit hem te pakken te krijgen. En dat loopt meestal slecht af voor Sylvester.
Eigenlijk is Speedy een soort Robin Hood voor alle Mexicaanse muizen. Een kleine slimmerik die iedereen te snel af is en die altijd klaar staat voor zijn vrienden.


[ terug... ]Omhoog


Maak vrienden

Een eigen mysite!

  • Wil je een eigen site maken? Ga dan naar www.mysites.nl daar staat ergens hoe je je site wil noemen, daar verzin je je internet adres. Dan moet je je gegevens in voeren maar je hoeft niet je achternaam in te voeren. Dan krijg je een mailtje, in je mailbox daar staat dan ergens in klik hier om je aan te melden. Dat moet je doen dan krijg je weer een mailtje, en daar staan dan je gegevens in. Dan moet je op de site inloggen, en je kan aan de slag net als mij.

luister hier muziek

bugs bunnyW.I.E online

  • http://www.wieonline.nl/wie/wie.php?user=vervlaap">

Copyright 2002-2018